Montage av stegbrädor i slänt

Mät utstick på din utomhustrappa

Eftersom stegbrädorna levereras färdigkapade enligt den bredd Ni beställt går det både snabbt och enkelt att montera dem. Börja med att placera en stegbräda på översta steget och se till att den sticker ut lika mycket på båda sidor. Märk därefter ut stegbrädan med ett blyertssträck i linje med yttersidorna på steghållaren (se figur).

Kopiera märkningen på trappsteg

Kopiera märkningen på den första stegbrädan till de övriga stegbrädorna.

Börja lägga stegbrädor i trappan

Börja sedan nedifrån med att montera stegbrädorna. Placera stegbrädorna med märgsidan uppåt (Glad gubbe). Stegen kommer då att ligga så att vatten har lättare att rinna av när brädan kupar sig. Tidigare gjord markering bör nu stämma även med steghållaren på nedersta steget. Placera stegbrädorna med ca 5 mm mellanrum.

Skruva fast stegbrädor i trappa

Skruva sedan fast stegbrädorna med de medföljande träskruvarna 4,2x55 mm. Använd 4 st skruvar på varje bräda enligt nedanstående bild.

Montera stegbrädor på samtliga steg med samma metod i hela trappen.

Montera stegbrädor på trappans startvilplan

Montera sedan stegbrädor på startvilplanet. Börja längst ut på steget och fortsätt inåt. Den sista brädan kan behöva klyvas om den sticker ut mer än ca 2 cm från vangen.

Klart! Nu är din nya utomhustrappa klar

Ska inte räcke monteras är nu trappen färdig och ser ut som nedan. Vi rekommenderar dock starkt att montera räcke även om höjden ovan mark är lägre än 0,5 m.